
 

 

MRAM  
  

MAY 11 Meeting Q&A   

Greetings Colleagues,  
 
The May 11 MRAM materials are published for your review.  Q&A from our session are 
included here for reference and will be available with the other meeting materials 
shortly.  

  

PAFC Hot Topic: Travel on Federal Awards 
Q1: Do we have to make travelers book the “below economy” class some airlines offer, 
for example, “basic economy” that doesn’t allow a carry on bag, doesn’t allow people to 
choose their seat, etc.?  
A1: The federal regulations state that the “basic least expensive accommodations 
class” ticket is the allowable charge. The name of the class is not as important as the 
fact that it’s the least expensive class of ticket.  
2 CFR 200.475(e)  
 
Q2: Medical needs - is approved by DSO and what does the documentation look like on 
the expense report?  
A2: A documented medical need (a note from a doctor) to fly business/first class could 
be attached with the expense report or retained with other approval documentation 
for the award. The medical-need documentation is not required to be part of the 
expense report but the documentation must be available and retained.  
 
Q3: What if traveler qualifies for a free upgrade?  
A3: Yes, a traveler may use a free upgrade as that does not result in any additional 
costs to the sponsor above the least expense accommodations class.  
 
Q4: If part of a multi-year award but UW has different budgets for each year. Can travel 
be purchased for future trips using the current budget year as it is still within the 
Award period not UW budget period?  



A4: Yes, if the travel is occurring within the same competitive segment or project 
period, the cost could be charged in the current budget year. As always, review the 
terms and conditions of your award to understand any specific restrictions that may 
apply.  
 
Q5 : We have a visitor coming for two months. The first month of his stay is covered by 
a federal grant, and the second month is covered by dept. funds. That is, he is working 
on two unrelated projects, which, for efficiency, have been arranged in a single visit. 
We want to charge the outbound flight to Seattle to the federal award and the return 
flight to Spain to the dept. budget. We can fully document why this is useful. Any 
concerns about allowability doing it this way?  
A5: If travel benefits more than one funding source (sponsored or non-sponsored 
funding), the cost of the travel must be allocated in relation to the proportional benefit 
to each source. The documentation should be clear and easy to follow – anyone should 
be able to look at the documentation and understand the reasons for the charges to 
the award. Additionally, any math involved in determining the amount to charge to 
each funding source should be simple and easy to follow.  
 
We have additional resources on documentation guidelines and allocation of costs 
across multiple funding sources on the PAFC website:  
https://finance.uw.edu/pafc/documentation-guidelines#additional-info  
https://finance.uw.edu/pafc/cost-allocation#best-practices   

  

Scope of UW Clinical Trial Office Budget Review 
Q1: Normally, we don't know how many periods a clinical trial will last, so we just 
choose 5 years in order to prevent having to repeatedly request extensions. Should we 
still do that?  
A1: You may choose to do either of the following:  

 Enter five separate periods of 12 months each 
 One 60 month period 

In the Award Setup Request, the periods selected will be used to create the award 
schedule periods in Workday. SAGE will use the first start date and last end date of the 
selected periods to create the Workday Award Line Start and End dates.  
 
Q2: Does all of this apply only to clinical trials taking place in a UW Medicine setting? 



What about a clinical trial taking place in a non-UW Medicine setting?  
A2: This change is applicable to all studies where both are true:  
(1) Procedures, items or services are billable through Epic EMR (UWMC, HMC, FHCC, 
UWP), and  
(2) UW receives the funding/award (agreement signed by UW OSP).  
 
Q3: Does the CTO provide a coverage analysis for pre-award budget development?  
A3: Assuming the question is about grant budgeting prior to submitting an application. 
CTO has received infrequent requests to evaluate what services would not be covered 
by patient insurance for grant budgeting purposes. We are happy to provide this 
consult but if we have to engage our 3rd party vendor (depends on complexity of the 
protocol), a fee may be assessed, which we would, of course, disclose upfront before 
engaging the vendor.  
 
For fixed-price contract budgets, Coverage analysis is a required step before budgeting 
and is done for every such study.  

  

Upcoming Changes to HSD Administrative Fee and 
Processes 
Q1: Can we get a memo to share with sponsors for the HSD fee increase as 
justification for our negotiations?  
A1: I would point sponsors to our published content on our website that discusses the 
fee increase and rationale.  
 
Q2: Do we need to budget for the Industry Clinical Trial Fee in our budget proposals to 
sponsors?  
A2: Yes. This is true in the current state so there is no change in this requirement. If 
you are working through the Clinical Trial Office they automatically include this fee 
when preparing the billing grid for applicable industry sponsored and initiated clinical 
trials. CTO has the new fee rate and effective date and will be provided any future rate 
updates months in advance so they can work with researchers to include it in their 
budget proposals.  
 
Q3: This new rate for HSD is most reasonable. Can you clarify this does not apply for 
NIH trials where we are asking for determination for an external institution to be the 
IRB of record for a multi-site trial?   
A3: Correct. This fee does not apply to NIH-funded trials. It only applies to industry 



sponsored and initiated clinical trials where the contract has been negotiated by UW 
Office of Sponsored Programs (OSP).  
 
Q4 : Do you anticipate charges for NIH multi-site trial where UW is asked to be the IRB 
of record?  
A4: Presently we do not charge a flat fee for UW IRB review of multi-center trials, 
though we are exploring this. Instead, for these studies we request that a portion of 
our FTE be written into the grant to cover our effort. The amount is dependent on the 
size and complexity of the trial. We encourage researchers to contact our office 
(hsdrely@uw.edu) during the budgeting phase so we can provide a cost estimate and 
determine if we have the capacity to perform the IRB review or will need to rely on an 
external IRB (e.g., WCG, Advarra). For small, straightforward multi-site trials, we may 
waive this cost sharing requirement.  
 
Q5 : Is the 29% increase in the external IRB fee set to because the fee hasn't been 
increased in 13 years?  
A5 : Yes.  
 
Q6: Can we expect yearly increases at a similar % increase? Or, will the yearly increase 
expected to be less?  
A6:Going forward you can expect yearly increases to be much smaller. Increased costs 
will usually be commensurate with increases in salaries resulting from merit or cost of 
living adjustments. We would anticipate 2-4% increases annually effective July 1st of 
the new fiscal year. Any changes in our fee will be communicated to CRBB and 
announced in our newsletter several months in advance. Subscribe to our monthly 
HSD newsletter.  

  

We hope to see you next Friday May 19, at 9 a.m. for our bonus UWFT-focused MRAM.  
 
Thank you, 
MRAM 
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